StigmaTour

StigmaTour

 

De Stigmatour is gestart als pilotproject van september 2014 t/m september 2015. Tijdens deze projectperiode zijn er 19 busstops geweest. Vanwege het succes én de grote vraag is de StigmaTour in 2016 voortgezet. Er zijn nu busstops geweest, in samenwerking met ruim 100 organisaties én meer dan 600 vrijwilligers.

  

Nominatie Meer dan handen Vrijwilligersprijs 2016
De StigmaTour is genomineerd voor de Meer dan handen Vrijwilligersprijs 2016 en hoort bij de 6 beste landelijke projecten De jury bepaalt op woensdag 7 december de winnaar. Er is ook een publieksprijs, deze wordt gekozen door het publiek. Stem je ook? Dat kan via deze link. Stemmen kan tot woensdag 7 december 16.00 uur. Alvast bedankt!


 

Stigma ervaren? Stap in de bus!
Tijdens de Stigma Tour gaan we met een opvallende Amerikaanse schoolbus, ingericht als infobus, op tournee door Nederland. We maken het leven met psychiatrische aandoeningen bespreekbaar en bestrijden bewuste en onbewuste stigma's op een interactieve manier. Middels spel, theater, filmpjes, foto's, social media en (online) interactieve ontmoetingen tussen ervaringsdeskundigen, hulpverleners, studenten, docenten, wijkbewoners en andere belangstellenden.

Activiteiten in en om de bus
Speel het bordspel Een Steekje Los?
Koffiegesprekken met ambassadeurs van Samen Sterk zonder Stigma
Doe mee met het fotoproject ‘ik reis met bagage’
Speel de online game
Bekijk de filmpjes over stigma
Deel je ervaringen via social media
Laat je verrassen door interactief theater van De Firma Zorgbehang
Maak kans op mooie prijzen met de stempelkaart
Inspirerende blikvangers

Door wie?
De StigmaTour is een initiatief van Zorgbelang Gelderland en een samenwerking met Samen Sterk zonder Stigma,

In 2015 waren er 6 aanhaakorganisaties:
Zorgvragers Organisatie GGZ Midden Holland, Intact Herstel en Zelfhulp, Platform Zuid GGZ & OGGZ, Hersteltalent, Stichting Jij en Stip GGZ Flevoland.

In 2016 zijn er 3 aanhaakorganisaties : Stichting Jij, Team Ed en Zorgbelang Brabant.

Financiën
De StigmaTour 2014 - 2015 is mede mogelijk gemaakt door: Stichting Samen Sterk zonder Stigma, Dr. Wittenbergstichting, Stichting Voorzorg Utrecht en Zorgbelang Gelderland. De StigmaTour 2016 is mede mogelijk gemaakt door Stichting Samen Sterk zonder Stigma

Een nieuwe kijk op de psychiatrie
Door de film One Flew over the Cuckoo's Nest (1975) is de psychiatrie bij veel mensen onbewust gekoppeld aan een 'bus vol gekken'. Dit beeld gaan we gebruiken en vervangen door een positiever beeld. In deze film heeft de gele Amerikaanse Schoolbus een belangrijke functie. Vandaar dat we deze Amerikaanse bus nu ook willen gaan inzetten als eyecatcher van deze StigmaTour. De wens is om ook een nieuwe trailer te gaan maken in 2015, met een terugblik op Stigma Toen (1975) en nu (2015). We zijn hiervoor op zoek naar financiële middelen.

 
SSZS.png
Mede mogelijk gemaakt door:
ZBG.png
Mede mogelijk gemaakt door:
VBM.png
Mede mogelijk gemaakt door:
SVU.png
Mede mogelijk gemaakt door:
DWS.png
Mede mogelijk gemaakt door: